Dato:
17. oktober 2018
Titel:

Danmark har utallige triste katteskæbner

Billede titel:
Lang tekst:

"Der er dage, hvor jeg tænker "Det kan simpelthen ikke passe", når et af vores internater fortæller om en ny kattesag. Typisk er det svigtede, dumpede katte, men desværre er der også overlagte tilfælde, eksempelvis druknede katte, eller som på Fyn, hvor en kat var blevet skudt med en sømpistol - og overlevede og gik rundt med et søm i hovedet. Det er helt horribelt, hvilke katteskæbner der går rundt derude - og vi ser flere og flere af dem ", siger Jens Jokumsen, projektleder i Dyrenes Beskyttelse.

Det anslås, at ca. 500.000 katte lever som herreløse i Danmark. Det betyder, at der ikke er nogen ejer, der passer på dem og sørger for, at de får hjælp, hvis de bliver syge eller kommer i nød. Kattene er derfor overladt til ofte triste og lidelsesfyldte skæbner.

Problemet er det, folk ikke gør

De herreløse katte, der bliver syge eller kommer i nød, havner ofte hos dyreværnsorganisationerne, der oplever en stigning i svigtede, herreløse katte.

"Hvert år får vi syge, herreløse katte ind. Katte, hvis lange pels er filtret så meget sammen, at der er gået betændelse i huden. Katte, der har tandproblemer eller øreproblemer og katte, der er så udmagrede, at deres organer har taget skade. Desværre er der også katte, der bliver dumpet ved vores internat," fortæller Anne Trane, internatbestyrer hos Dansk Dyreværn Aarhus.

Samme melding kommer fra Kattens Værn. Her er problemet ikke, hvad folk gør ved kattene, men tværtimod hvad de ikke gør.

"Vores mange indfangningssager med syge, udsultede, forkomne og tilskadekomne katte er netop resultatet af, at folk ikke tager sig af kattene. Folk tror, kattene kan klare sig selv, og derfor reagerer de desværre først, når det ikke længere kan ignoreres, hvor galt det står til", siger Mogens Wilbert, formand for Kattens Værn.

Udviklingen må stoppes

Derfor ønsker en række dyreværnsorganisationer nu, at både politikere og befolkning får øjnene op for det store katteproblem. 

Ønsket fra organisationerne er blandt andet en kattelov, der gør det lovpligtigt at mærke og registrere ejerkatte. Derudover skal katteejere tage ansvar, dels ved at neutralisere kattene, så bestanden af uønskede katte ikke vokser, men også ved at handle ansvarligt, hvis de ikke længere kan have katten. Dumpning er aldrig en løsning.

FAKTA OM DEN RETS- OG STATUSLØSE KAT:

  • Katten har ikke sin egen lov. Den nævnes i Lov om Mark- og Vejfred, Bekendtgørelse om indfangning og aflivning af herreløse katte, Bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr og Bekendtgørelse om overdragelse af kattekillinger og er naturligvis dækket af Dyreværnslovens generelle paragraffer som alle andre dyr.
  • Dyrenes Beskyttelse oplever, at 80 % af de dumpede dyr, foreningen får ind, er katte. I 2013 hjalp Dyrenes Beskyttelse 1217 dumpede katte.
  • Dyreværnsorganisationerne oplever katte, der foræres væk gratis, der aflives ved drukning, der dumpes, der skydes eller på anden vis bliver behandlet helt uacceptabelt.
  • De mange katte i nød koster dyreværnsorganisationerne mange penge. Kattens Værn bruger årligt omkring tre millioner kroner på herreløse katte, Dansk Dyreværn Aarhus bruger over en million kroner, og Dyrenes Beskyttelse bruger ca. 26 millioner kroner.
  • De danske dyreværnsorganisationer formidler via deres internater årligt godt 10.000 katte ud til nye hjem.