Dato:
13. oktober 2018
Titel:

Man må godt behandle katte dårligt

Billede titel:

En kat der enten er skudt til måls efter eller forsøgt aflivet med en sømpistol.

Lang tekst:

Mens der er en særlig hundelov, en lov om hold af heste og diverse bekendtgørelser om eksempelvis malkekvæg og slagtefjerkræ, så er katten efterladt retsløs. Der er nemlig ingen særlig lov for katte. Og det har store konsekvenser for de danske katte.

"Katten er det hyppigst holdte kæledyr, men alligevel er der ingen specifik kattelov, der sikrer katten beskyttelse. Det er uacceptabelt, og vi dyreværnsorganisationer ser tydeligt, hvad det har af tragiske konsekvenser for kattene", siger projektleder i Dyrenes Beskyttelse Jens Jokumsen.

Hos Det Danske Katteregister bakker formand Vibeke Haslund op: "Alle produktionsdyr er mærkede og registrerede - heste og hunde er det også. Vi mangler kun kattene. Og det kan vi ikke være bekendt", siger hun.

Mærkning og registrering bør være lovpligtigt

Dyreværnsorganisationerne er enige om, at en kattelov, der eksempelvis gør det lovpligtigt at mærke og registrere, ville kunne afhjælpe mange af de store katteproblemer, som dyreværnsorganisationerne ser hver dag. Det ville dermed skåne kattene for mange lidelser.

"Efterladte katte er fuldstændig retsløse. Hvis de ikke er mærkede, kan vi ikke finde deres ejer. Og hvis de endelig er mærkede, men ejeren nægter at tage katten tilbage, er der heller ingen hjælp at hente, end ikke hos politiet, for der er jo ingen lovgivning på området", siger en frustreret Anne Trane, internatleder på Dansk Dyreværns Aarhus.

Katten har laveste status

Manglen på anerkendelse af kattens rettigheder har også medført, at katten har fået en kedelig lavstatus i samfundet. Dyreværnsorganisationerne oplever, at det i befolkningen er almindeligt accepteret, at man bare kan efterlade, dumpe, skyde til måls efter eller sågar drukne katte.

"I Dyrenes Beskyttelse er 80 % af de dumpede dyr, vi hjælper, katte. Faktisk har vi i gennemsnit tre dumpede katte om dagen. Vi ser også mange kedelige "hjemme-aflivnings-forsøg" eller ligefrem decideret mishandling af katte. Det ser vi ikke i samme grad med andre dyr," siger Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Mogens Wilbert, formand i Kattens Værn, oplever også tydeligt, hvordan katte behandles helt anderledes end fx hunde.

"Killinger gives rask væk gratis på nettet - man vil ikke betale for en kat, men giver glædeligt i tusindevis af kroner for en hund. Og hvis man ikke længere vil have katten, så oplever vi på vores internater, hvordan de i nattens mulm og mørke bliver dumpet, enten i kasser rundt omkring eller sat fri i naturen, hvor de ofte er tæt på at dø af sult", forklarer Mogens Wilbert.

Få katte er forsikret

Hos Agria Dyreforsikring anslår man, at kun ca. en procent af de danske katte har en sygeforsikring. For hunde er tallet ca. 30 procent.

"Jeg tror, at det hænger meget sammen med, at man får katten gratis eller meget billigt. Vi hører desværre stadig udtalelsen "Det er jo bare en kat", siger Sonja Karaoglan, country manager i Agria Dyreforsikring.

Læs med i morgen, når organisationerne bringer en række cases over tragiske katte-skæbner og sætter ansigt på Danmarks store katteproblem.

FAKTA OM DEN RETS- OG STATUSLØSE KAT:

  • Katten har ikke sin egen lov. Den nævnes i Lov om Mark- og Vejfred, Bekendtgørelse om indfangning og aflivning af herreløse katte, Bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr og Bekendtgørelse om overdragelse af kattekillinger og er naturligvis dækket af Dyreværnslovens generelle paragraffer som alle andre dyr.
  • Dyrenes Beskyttelse oplever, at 80 % af de dumpede dyr, foreningen får ind, er katte. I 2013 hjalp Dyrenes Beskyttelse 1217 dumpede katte.
  • Dyreværnsorganisationerne oplever katte, der foræres væk gratis, der aflives ved drukning, der dumpes, der skydes eller på anden vis bliver behandlet helt uacceptabelt.
  • De mange katte i nød koster dyreværnsorganisationerne mange penge. Kattens Værn bruger årligt omkring tre millioner kroner på herreløse katte, Dansk Dyreværn Aarhus bruger over en million kroner, og Dyrenes Beskyttelse bruger ca. 26 millioner kroner.
  • De danske dyreværnsorganisationer formidler via deres internater årligt godt 10.000 katte ud til nye hjem.

FAKTA :


DANMARK SVIGTER KATTENE: Danmarks dyreværnsorganisationer samt dyrlægerne sætter i denne uge fokus på Danmarks store katteproblem. Der er nemlig langt flere katte i Danmark, end de frivillige foreninger kan hjælpe.
I en række af fem artikler delt ud over uge 39 fortæller organisationerne om de mange problemer og udfordringer, der er forbundet med Danmarks store katteproblem.

Foreningerne bag er Kattens Værn, Dyrenes Beskyttelse, Dansk Dyreværn Aarhus, DOSO, Inges Kattehjem, Dyrefondet, Dansk Katteregister, Det Danske Katteregister og Den Danske Dyrlægeforening.