Vejledning når du har fundet en kat

Hvem kan søge i registret

Alle kan se, om øre- eller chipmærkede katte er registreret. Hvis katteejeren har givet tilladelse til, at de registrerede oplysninger bliver vist på hjemmesiden, er det muligt for alle at se oplysningerne og selv kontakte ejeren. Man kan også bede Det Danske Katteregister om at gøre det. Ring på telefon 7027 0447. Hvis du selv ringer til katteejeren, så vær sikker på, at registerets beskrivelser omkring farve, race og køn stemmer overens med den kat, du har fundet. Sig hvem du er, og at du har telefonnummeret fra Det Danske Katteregister.

Hvis der ikke er givet tilladelse til at offentliggøre ejers navn og telefonnummer, vil det udelukkende være Det Danske Katteregisters personale, samt nedenstående, der kan se samtlige oplysninger om katten.

Følgende har fuld adgang til at søge i registret:

Myndigheder Andre
- Politi
- Kommuner
- Redningskorps
- Dyrlæger

 

Aflæsning af øremærke

Opbygningen af øremærket

For at finde frem til kattens ejer er det vigtigt, at kattens øremærke er rigtigt aflæst. Et øremærke består typisk af tre bogstaver og tre tal, fx XZX223.

Dette system er anvendt, siden registreringen af øremærkede katte blev systematiseret i 1984. Få dyrlæger har siden da købt nogle øremærketænger, hvor der er plads til 3 bogstaver og 4 tal, hvilket vil se således ud: FZX0017.

Det kan være svært at aflæse en fremmed kats øremærke. I nogle tilfælde er det en god ide at være to personer om det. Hvis tatoveringen er utydelig, kan man smøre olie/fedtstof på kattens øre og bagefter lyse på kattens øre bagfra med en lommelygte. Øremærket består oftest af seks tegn. Hvis du ikke kan læse hele øremærket, kan du bruge en stjerne (*), hvor der mangler et bogstav eller tal f.eks. AS*62*.

En del katte har fået tatoveret deres øremærke i begge ører - hvor dyrlægen har vendt tangen, så mærket kommer til at stå modsat i de to ører. Det gør, at du muligvis kan kombinere tal og bogstaver fra begge ører, så du kommer frem til det korrekte øremærke.

Hvis det er helt umuligt at aflæse øremærket, måske fordi katten er urolig, kan du få hjælp hos din lokale dyrlæge.

Hvis du finder en død, øremærket kat, er det vigtigt, at ejeren får besked, så ejeren ikke skal leve i uvished om kattens skæbne. Du kan altid ringe til Det Danske Katteregister på telefon 70 27 04 47 og give besked om kattens øremærke, og hvor du har fundet den. Katten kan også være chippet. Chipmærket læses via en scanner hos en dyrlæge.
Finder du en herreløs, trafikdræbt kat på offentlig vej, er det typisk kommunernes Tekniske Forvaltning eller Park- og Vejafdeling, der skal tilkaldes for at fjerne katten.

N.B. Flere og flere katte bliver chippede i stedet for at blive øremærkede. Chipmærker kan kun aflæses med en scanner fx hos dyrlægen eller et dyreinternat. Se også folderen "Lille kat! Hvis er du?" her på hjemmesiden.